Precedent Application

My final project, marking the end of my first year of Architecture School, is complete! I’ve posted pictures of my work under Precedent Application.

—–My precedent was  Koshino  House by Tadao Ando.  The question I tried to solve with my design was, “How much light is too much light?”. I came across my solution while reading an interview with Tadao Ando. In the interview, Ando said, “In order to appreciate light, there must be darkness.” In the same interview, Ando also stated that “Every wall has two lives.”

–My answer was Duality- Light and Darkness.

—-The entrance half of my visitors center faces south, providing light throughout the day, while the other half receives soft, northern light. A 2-inch projector screen separates the two spaces of light. I allowed Japanese influence within my design, incorporating sliding doors in all circulation points. I also followed Ando’s use of concrete structure, allowing the light to play off of the walls.

—In terms of light treatment, I found it necessary to follow Ando’s advice, “In order to appreciate light, there must be darkness.” I have two 3-foot wide sky lights mirroring my building’s circulation. I also placed  two gaps on the left and right walls. They  begin at 1.5-feet and narrow to 2-inches towards the interior (think of Chapel of Nôtre Dame du Haut) . This mirrors the thickness of the projector screen, as if the screen is slicing through the structure.  2 inch wide concrete lines follow from the bottom of the wall gaps to the landscape. Their length is defined by 1/2 of the length of the rectangle (26 feet).

–The site is fairly straight forward. After parking, visitors walk along a circular path that is defined by the length of the double square.  rectangle (Japanese Tatami mat). Imagine a circle encompassing the visitors center.

I’m also very proud of my montage. The interior perspective shows the separation of  light and darkness. The projector screen’s center is in between the two extremes, as in my plan. The crow in the top left hand corner represents Le Corbusier, one of Ando’s idols. The projector screen shows a still from the movie The Seven Samurai. In the lower right, is a quote of Ando’s… “Every wall has two lives.”

—–It’s been a great semester and first year of architecture. I’ve learned more than I could have ever imagined and I can’t wait until next Fall!

—-I had fun with my scale figures in my section and elevation drawings,  as well. I placed Plato in my section, pointing to my sky lights. Plato wrote Allegory of the Cave, the title of my project.  I also used Photoshop to place a crow on Ando’s shoulder. The crow is a representation of Le Corbusier, which means crow in French.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s